IZLET NA KALNIK

TRAGOM PRVOG IZLETA PD „BORIK“ ĐURĐEVAC

Nedjelja – 15.02.2015.

 

Ovaj izlet posvećen je prvom službenom izletu PD „Borik“ koji je upravo i održan na Kalnik. Prolazit će se istom trasom puta kao i tada, ne tako davne 2002 god. kada je i osnovano naše društvo. Nadamo se da će među njima biti i neki od naših planinara koji su pohodili taj prvi izlet i koji će se rado prisjetiti toga dana.

Za one koji će prvi puta sada posjetiti Kalnik reći ćemo da ime Kalnik označuje četiri pojma; planinu, gradinu selo i planinarski dom. Inače, Kalnička gora diže se na granici Zagorja, Prigorja i Podravine, smjerom jugozapad – sjeveroistok u dužini od 16 km, sa svojim najvišim vrhom Vranilcem 643 m. Iako je prosječno visoka samo 400 – 600 m. ona je u povijesti odigrala važnu ulogu zadržavajući tatarske i turske nalete. Danas štiti lijepe vinograde na svom južnom prigorju od prodora hladnih zračnih struja sa sjevera.

 

PROGRAM IZLETA

 

07.00 h – Polazak ispred robne kuće „Sloga“

-dolazak u selo Vukovec.

-odavde slijedi pješačka tura preko sela Vojnovca – malog Kalnika(429 m) – vrha Kalnika (Vranilac 643 m) – sve do planinarskog doma ispod gradine velikog Kalnika.

Vrijeme kretanja ovom stazom = 3 h. hoda.

-usput će se prolaziti i pored malog etno-parka, koji se sastoji od niza starih dobro očuvanih klijeti, popularno nazvano „Ilica“.

-dolaskom u dom, završit će pješački dio izleta.

-slijedi ručak i druženje u domu, zatim obilazak gradine velikog Kalnika, a po želji planinara i mogućnost obilaska poučne staze oko planinarskog doma.

-žig za hrvatsku planinarsku obilaznicu nalazi se na vrhu Kalnika -  Vranilac 643 m.

Povratak u Đurđevac predviđen je do 18 h.

Cijena ovisi o broju putnika, no max 50kn

 

 

Vodič izleta;

Đuro Petrović

Ukratko o nama ...

Planinarsko društvo Borik Đurđevac osnovano je u siječnju 2002. godine. Društvo danas broji oko 100 članova.

Kontakt

Predsjednica: Sanja Ivančan  098/ 993-9184
Tajnica: Danijela Bešenić  091/381-3030

Info: Osobni kontakt, sastanci, radionice - Dom kulture Đurđevac svaki ponedjeljak od 20-22 sati

Adresa elektroničke pošte: info @ pdborik.hr