Vrijeme izleta: 24 i 25. svibanj 2014.g.

Dinara je najviša planina u Hrvatskoj i jedna od najslikovitijih u Dalmaciji i dalmatinskom zaleđu sa najvišim vrhom Sinjalom 1831 m. Sam vrh sastoji se od nekoliko kamenih vršaka obraslih klekovinom. Na jednom vršku orijentiranom prema Peručkom jezeru stoji geodetski stup, a na drugome križ. Badanj je jedan od vrhova na Dinari visok 1281 m.

Plan puta:

Polazak iz Đurđevca u subotu u 6 sati, ispred robne kuće. Planiran dolazak u Knin u 12 sati. Moguć obilazak kninske tvđe i slapa na Krki Topoljski buk. Sa prijevozom dolazim do Sivog polja ( cca 800 m) gdje nas ostavlja bus. Uzimamo sve stvari i pješačimo 2 sata do Planinarskog doma Brezovac ( 1050 m). Pola sata prije doma ostavljamo ruksake i krećemo prema vrhu Badanj ( 1281 m) udaljen 40 minuta. Nakon silaska uzimamo ruksake i nastavljamo prema domu. Jelo iz ruksaka. Moguće roštiljanje. Vode ima uz dom. Pivo ćemo dogovoriti da nas čeka.

U nedjelju ustajanje u 5 sati, jelo i polazak u 6 sati prema najvišem vrhu Dinare . Uspon traje 3 sata . Nakon slikanja i odmora na vrhu spuštamo se 4 sata prema selu Glavaš. Na silasku prolazimo pokraj srednjovjekovne gradine Glavaš. Očekivan dolazaku Glavaš oko 14 sati gdje nas čeka bus. Dolazak u Đurđevac očekuje se u 20 sati. Jelo iz ruksaka. Vode ima kod skloništa Košare.

Putovanje i uspon planiramo izvesti sa križevačkim planinarima koji planiraju silazak natrag prema domu Brezovac i Sivom polju te oni koji su slabije kondicije mogu sa njima do busa. Putujemo sa istim busom.

Vrijeme hodanja prvi dan 3,5 sati i drugi dan 7 sati.  Radi drugog dana potrbna dobra kondicija.

Cijena puta : Ukupno cca 270 kn ( prijevoz 220 kn i noćenje  50 kn) . Akontacija 200 kuna.

Potrebna oprema: gojzerice, vjetrovka, tri majice kratkih rukava, flis, hlače, 3 para čarapa, kapa ili traka za uši, rukavice, naočale, vreča za spavanje, tenisice ili šlape, piđama ili slično, stvari za osobnu higijenu, svjetiljka, ruksak, štapovi, kuhalo tko ima , hrana za dva dana, krema za sunce, po 2 litre vode svaki dan.

Vodič- Milica Fuček

Ukratko o nama ...

Planinarsko društvo Borik Đurđevac osnovano je u siječnju 2002. godine. Društvo danas broji oko 100 članova.

Kontakt

Predsjednica: Sanja Ivančan  098/ 993-9184
Tajnica: Danijela Bešenić  091/381-3030

Info: Osobni kontakt, sastanci, radionice - Dom kulture Đurđevac svaki ponedjeljak od 20-22 sati

Adresa elektroničke pošte: info @ pdborik.hr